Kizomba

Este cunoscut pentru ritmul lent, puternic, oarecum aspru, dar senzual, rezultat al percuţiei electronice. În mod firesc, acesta este dansat în pereche, foarte lin şi încet, cu priză lejeră. Kizomba se caracterizează prin îmbrățișarea apropiată ca și poziție, dar în același timp relaxată ca și atitudine.. Focusul cade pe conexiunea dintre partenerii de dans. Te lași condus la fiecare pas și te lași învăluit de dans.

Se consideră că “Plena” din Puerto Rico şi Merengue au fost influențe cubaneze aduse în Angola, în timpul războiului. În prezent, Kizomba este un stil de dans lent, cu influențe de tango, unde diferența constă în mișcările caracteristice de corp, șolduri și rotiri ale bazinului față-spate. Perechile dansează, dar pot lăsa timpul muzical să se scurgă, iar uneori pot simplifica pașii. În varianta modernă a dansului Semba de dans modern, se poate lesne câte figuri au fost influențate de dansul cubanez, unde și reciproca este valabilă, deoarece există numeroase asemănări între aceste stiluri de dans.

Unii oameni consideră că se poate dansa Kizomba în mai multe moduri: passada, tarraxinha, quadradinha, degavarinho.

În anii ’80, sub influențele directe ale muzicii Semba și a muzicii Zouk din insula franceză Guadeloupe, a apărut un stil de muzică mai modern și mai senzual amestecat cu ritmul african. Din cauza faptului că Angola este totuși o fostă colonie portugheză, majoritatea melodiilor sunt cântate în portugheză. Mai trebuie mentionat ca producția muzicală din Capul Verde a jucat și joacă un rol foarte important în popularizarea Kizombei pe plan internațional.