Bachata

Bachata își găsește originile în Republica Dominicană, atât ca stil de dans cât și ca gen de muzică. Dansul folosește, alături de mișcările specifice bachata, și mișcări ce pot fi întâlnite în dansuri cubaneze. În funcție de parteneri și de melodia aleasă, bachata se poate dansa atât în poziții deschise cât și în poziții închise. Focusul cade pe o conexiune foarte subtilă între parteneri, realizată prin împingeri și apropieri ușoare. Ca și tipologie, bachata poate fi împărțită în trei mari categorii, deși există numeroase variații ale acestui stil de dans:

  • Bachata în stil dominican – stilul de dans este cunoscut și sub denumirea de bachata originală. Accentul în mișcări cade mai puțin pe numeroase tipuri de întoarceri și vizează mai mult energia, mișcările stilizate a picioarelor și cât mai multă improvizație.
  • Bachata în stil tradițional – acea formă de bachata care este recunoscută de cei din afara Republicii Dominicane. Dansul se identifică printr-un ritm unic, prin mișcări stilizate ale șoldurilor pe cea de-a patra bătaie ritmică și o apropiere foarte mare între parteneri. Stilul tradițional de bachata implică mai multe întoarceri, fandări și aplecări efectuate în această formă de dans.
  • Bachata moderna – există și un astfel de stil, care este într-o continuă evoluție. Mișcările tipice de bachata sunt astfel completate cu pași preluați din alte stiluri de dans precum bolero, tango sau altele. Extinderea stilului bachata s-a orientat în acest caz către mai multe mișcări tipice tangoului – mișcări ale șoldurilor – concomitent cu minimizarea pașilor elaborați ai bachatei clasice.

Dansul bachata cunoaște numeroase influențe, însa rămâne cu siguranță unul extrem de senzual, ilustrând mai mult decât evident conexiunea formată între parteneri. Înscrierea la cursuri de bachata poate fi foarte benefică pentru parteneri care doresc să își consolideze relația și care vor să impresioneze în orice moment atunci când pășesc pe ringul de dans.